בדיקת סקר (Screening Tests) היא בדיקה יזומה אשר מבוצעות לאנשים בריאים (ככל הידוע באותו שלב). בדיקות אלה, נועדו לאפשר איתור של מחלות שונות בהתהוות, בשלב מוקדם ככל הניתן. פעמים רבות, מחלות מתפתחות בשלב ראשוני ללא סימפטומים, כך שהאדם אינו מודע להן. הגילוי המוקדם משפר סיכוי לריפוי. הוא עשוי להתבטא לגבי מחלות מסכנות חיים כגון סרטן ומצבים מסוכנים כגון יתר לחץ דם או סוכרת.
למי ומתי בדיקת סקר מומלצת?
בדיקת סקר מומלצת בעיקר למי שנמצאים בסיכון מיוחד. למשל
- בהתאם לגיל – בגיל מבוגר, בדרך כלל מוסיפים עוד בדיקות סקר לביצוע. גם תדירות הבדיקה עשויה להשתנות בהתאם לגיל.
- בהתאם למצב הבריאותי – מחלות מסוימות שכבר ידוע שיש לאדם, עשויות להגביר סיכון להתפתחות מחלות אחרות.
- בהתאם להיסטוריה משפחתית – נלקחים בחשבון מקרים בהם יש קרובים מדרגה ראשונה, אשר סבלו ממחלות מסוימות.
- בתלות במין – יש בדיקות סקר מיוחדות לנשים, למשל לשם אבחון סרטן צוואר הרחם.
- במצבים מיוחדים – למשל בדיקת סקר בהיריון, בכדי לזהות מצבים של היריון בסיכון. דוגמה נוספת היא בדיקות סקר גנטיות עבור זוגות, לשם זיהוי האפשרות של מחלות גנטיות בעובר.
דוגמאות לבדיקות כאלה
מה שמוגדר כבדיקות סקר, איננו רשימה סופית וקבועה של בדיקות. מדובר בבדיקות כלליות שונות, אשר מחליטים להשתמש בהן גם כבדיקות כאלה. אלה עשויות להיות בדיקות פשוטות יחסית, דוגמת בדיקות דם לשם גילוי דם סמוי בצואה. או בדיקות שמיעה וראייה בגיל מבוגר. באוכלוסיה המבוגרת, משמעותית גם בדיקת צפיפות עצם, לשם גילוי מוקדם של אוסטאופורוזיס. ספציפית עבור נשים, נפוצה מאוד בדיקת הממוגרפיה. בנושא בדיקות ללב, זה יכול להיות למשל צנתור וירטואלי (CT לב), מיפוי לב, אקו לב או אק"ג (Electrocardiography).