חרם על ילדים – איך מתמודדים?

ניווט מהיר

צירוף המילים שמזעזע ומפחיד כל הורה, שמחזיר מבוגרים ברגע אל חוויות ילדות קשות ולעיתים לא מאפשר למבוגר להפריד את הקושי הרגשי שלו מזה של הילד, הוא חרם על ילדים.

מה ההגדרה של חרם חברתי?

חרם חברתי הוא מצב שבו ילד/ה מנודה על ידי קבוצה, וחווה ניתוק ובידוד, ולעיתים התעמרות, שיכולים להוביל לתחושות קשות של עלבון, אשמה, בושה ובדידות. במקרים של חרם, לעיתים קרובות הילד יסתיר את המצב ולא ישתף בו את הורים, וזאת בשל הבושה והאשמה. מצב כזה של הסתרה משאיר את הילד בבדידות עצומה, שמהווה גורם סיכון להתפתחות של קשיים רגשיים משמעותיים.

חשוב שההורים יהיו ערניים לשינויים בהתנהגות, ישמרו על קשר רציף עם הצוות החינוכי ויבררו בהקדם את מקור הקושי. במידת הצורך כדאי להתחיל טיפול בחרדות אצל ילדים, שכן חרמים חברתיים עלולים להוביל לפחדים, חרדות, בעיות רגשיות והתנהגויות קשות.

איך כדאי להתנהל אל מול הילד?

ההורים, בכל מצב, קל או קשה מהווים את עמוד התווך עבור הילדים שלהם. לכן, גם ברגעי משבר ורגעים קשים כמו חרם, התפקיד שלנו ההורים הוא לא להיבהל ולשדר לילד שלנו ביטחון.

במקרה שבו הורה גילה, דרך שיח עם הילד או בדרך אחרת, שהילד עובר חרם, המסר שעליו להעביר לילד הוא שהחרם אינו באשמת הילד. על ההורה להקשיב לילד, להכיל ולאפשר ביטוי של כל רגש שעולה, ויחד עם זאת לשמור על נפרדות ולא לאפשר לחוויות עבר של ההורה או להזדהות עם הילד להוות גורם מפריע בדרך לפתרון. על ההורים לפעול באיפוק ולהימנע מהתערבות מול הילדים האחרים, שאינה תורמת למצב.

הדרך הנכונה היא לערב מיידית את הצוות החינוכי, יועצת, פסיכולוגית, ודמויות רלוונטיות אחרות. הצוות החינוכי והפסיכולוגי אמון על התערבויות במקרים כאלה ויודע לתכנן ולהוציא אותן לפועל.

יש לשים לב לכך שלעיתים קרובות הילדים שחווים חרם הם כאלה שבאים לסיטואציה החברתית עם קושי קיים. לכן יש לעזור לילד גם לאחר שהחרם טופל והסתיים. יש לאבחן את מקור הקושי ולטפל בו. טיפול בחרדות אצל ילדים על ידי גורם מוסמך ומנוסה, מומלץ גם הוא ככלי להתמודדות.

ועוד כמה טיפים בשבילכם ההורים שיעזרו לכם להתנהל במצב כזה של חרם חברתי

  • שדרו לילד שלכם שאתם מאמינים בו, שאתם יודעים שהוא ילד עם מלא כוחות ויכולות
  • חזקו את הילד שלכם ותהיו שם בשבילו
  • תנו לו את הכלים להתמודד עם המצב, שקפו לו את הסיטואציה אבל אל תפתרו לו את הבעיות ואל תתערבו
  • שאלו שאלות, בדקו איך הוא מרגיש, תהיו שם בשבילו

לסיכום, חרם הוא מצב חברתי קשה, הן להורה ובעיקר לילד. יחד עם זאת, ברוב המקרים מדובר במצב שהוא חולף ולכן יש המון דרכים להתמודד עם זה.

מי שקרא את הכתבה הזו קרא גם את:
רוצים לפרסם מאמר באתר?
השאירו פרטים ונציג ייצור אתכם קשר
שתפו עם חברים
פופולרי באתר