עם אילו סוגים של קשיים חברתיים ילדים ובני נוער מתמודדים?

ניווט מהיר

בעלי מקצוע רבים כמו פסיכולוגים, פסיכיאטרים, מדריכי הורים ומטפלים רגשיים נתקלים במשפטים וחששות של הורים לגבי ילדיהם כמו למשל ”היא כל הזמן נמצאת לבדה, אף פעם לא הלכה לחברה אחרי בית הספר“, ”הוא אף פעם לא נבחר בתור בן זוג לשום פעילות", ”הילדה שלי תמיד יושבת בצד ואף פעם לא משתתפת בפעילויות בגן“ ועוד. הורים רבים חוששים ומוטרדים לגבי היכולות של ילדיהם ליצור חברויות ואף טוענים כי הם מתמודדים עם קשיים חברתיים. האם יש לזה בכלל שם? האם אפשר לקרוא לכל אותם מצבים ביטחון עצמי נמוך, קושי בתחום הרגשי או אולי אפילו אוטיזם? בשורות הבאות נציג בפניכם כמה מן הקשיים הנפוצים ביותר אצל ילדים ובני נוער.

 

עיכובים התפתחותיים כמו קשיים בשפה, קשיים בראייה או קשיים מוטוריים

לפני שנרחיב בנושא, חשוב לזכור כי זה נכון להגיד שאם לא מטפלים בבעיה או בקושי, זה עלול להחמיר ויש לא מעט ילדים ובני נוער שהבעיה התחילה בקטן וצמחה להיות גדולה יותר. יש גם כאלה שמפתחים מצבים מורכבים ומנסים לפתח יכולות התמודדות עם חרדות. קשיים שפתיים כוללים בין השאר גמגום, קושי להרכיב משפטים שלמים בגיל המתאים הפרעות בתהליכי דיבור, קשיים בהבנה של השפה ועוד. ילדים הסובלים מבעיות אלה יביעו קושי להראות את התחושות ואת הרצון שלהם. הם יתקשו מאוד לזכור דברים חשובים כמו שמות של ילדים בכתה או ימי הולדת, הם יחוו גם קושי לבצע הוראות וינסו להימנע מלהביע את עצמם בדיבור. ילדים אלה לרוב יתוייגו בתור ביישנים או מופנמים מאוד. הקושי המרכזי אותם ילדים אלה חווים הוא ליצור תקשורת בין חברים. סוגים נוספים של קשיים התפתחותיים הם קשיים מוטוריים הגורמים לסרבול, קשיים בראייה או בשמיעה, קשיים בהתמצאות במרחב וקשיים הקשורים לוויסות חושי.

קשיים חברתיים כתוצאה מבעיות קשב וריכוז

הפרעות קשב וריכוז מוגדרות בתור HDHD,כלומר מדובר בהפרעות התפתחותיות הבאות לידי ביטוי בקשיים בריכוז. ילדים ובני נוער הסובלים מהבעיה מאופיינים כילדים אימפולסיביים והם מעוררים בסביבה הקרובה שלהם רגשות שליליים כמו עצבים, חוסר נחת וכעס. הם מאוד מתקשים לווסת את עצמם והם גם הרבה פעמים מנתקים את עצמם מסיטואציות חברתיות. לעומת ילדים כאלה, יש גם ילדים הסובלים מתת פעילות. ילדים אלה עלולים להגיע לשולי החברה משום שהם לא יוזמים קשרים.

 

קשיים נוספים הבאים לידי ביטוי בפן החברתי קשורים בין השאר לליקויי למידה מסוגים שונים כמו קושי בקריאה ו/או כתיבה, סילקציה וכדומה, בעיות התנהגות אצל ילדים המחקים את הוריהם, שונות תרבותית או שונות חברתית, קשיים רגשיים כתוצאה מסיטואציה או אירוע שהילד חווה, למשל גירושים, חרדות, פחדים, הפרעת התנהגות מרדנית ועוד.

 

יש כמה סימנים המעידים על קשיים חברתיים

  • תחושת בדידות והתבודדות, תחושה של דחייה מהחברה מגיל צעיר ועד גילאי בית ספר.
  • התנהגויות שונות וחריגות כמו הערות שהן פוגעות או חוסר בקיום קשר עין, גניבה מחנויות, עישון וצריכה של אלכוהול וסמים.
  • חרדה חברתית.
  • התנהגות שהיא מרדנית לאורך זמן, ילדים המתקשים לקבל גבולות.
  • ילדים המתקשים להתחשב באחרים ומביעים שתלטנות ו/או חוסר רגישות לסביבה שלהם.
  • חוסר או עודף תיאבון.
  • קשיים בשינה.
  • ילדים המתקשים לפתח עצמאות ולפעול בעצמם במגוון של סיטואציות.

 

בכל מצב חריג שכזה, שווה לנסות לטפל בבעיה דרך בעל מקצוע, לשתף את הילד בתהליך וכך למנוע החמרה בתהליכים רגשיים אותם הילד חווה. ככל ש“עולים“ על הבעיה בזמן ומטפלים בה כך טוב יותר עבור הילד ועבור הוריו.

מי שקרא את הכתבה הזו קרא גם את:
רוצים לפרסם מאמר באתר?
השאירו פרטים ונציג ייצור אתכם קשר
שתפו עם חברים
פופולרי באתר